Móda 80. rokov: Čo sa nosilo a čo zažíva comeback?

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 3057

80. roky priniesli niekoľko veľmi odvážnych trendov. Farby, potlače a výrazné siluety, nehovoriac o vlasoch a líčení. Všetko v mene hesla „viac je vždy viac”. S trendmi siahajúcimi od roztrhaných pančúch a kože až po obrovské blejzre, nepochybne hovoríme o jednom z najvýraznejších desaťročí v móde. Teraz sú 80. roky späť v plnej sile. Ktoré z retro trendov nesmú chýbať vo vašom šatníku?

Výrazné ramená

Sarah Ferguson

Asi najvýraznejším módnym trendom, ktorý sa čoraz častejšie objavuje na prehliadkových mólach, sú výrazne spevnené ramená. Inšpirujte sa celebritami ako Lady Gaga, Sarah Ferguson a Rihanna, ktoré nám pravidelne dokazujú, že vypchávky na ramenách sa dajú nosiť štýlovo. Okrem klasických vypchávok sú topy alebo svetre často doplnené aj o rozšírené rukávy

Farebná koženka

Červený kabát z koženky

Ak ste doposiaľ nosili iba čiernu alebo hnedú koženku, popremýšľajte o odvážnejších farbách. Áno, klasické kožené bundy boli v 80. rokoch populárne, no ešte zaujímavejšie môžu byť kombinácie viacerých kusov koženého oblečenia v rôznych farbách. Či si obľúbite rockový štýl alebo siahnete po pestrofarebnom módnom experimente, koža a koženka nesmie vo vašom retro šatníku chýbať.

Neprehliadnuteľné vzory

Farebné vzorované šaty

Viacfarebné šaty so vzorom

Hrajte sa s výraznou potlačou, grafickým motívom alebo umeleckými abstraktnými tvarmi. Kontrast žiarivých farieb na čiernom podklade, color blocking a bláznivá potlač sú pre toto obdobie charakteristické. Kombinovať ich môžete s jednoduchými  To isté platí pre výber hlasnej palety farieb alebo klasických neutrálnych prvkov.

Bodky na každom kroku

Čierny top s bielymi bodkami

Čiernobiely top s bodkami

Ak hľadáte menej výrazný vzor, sahnite po bodkách. Polka-dots sú ľahkým vstupom do trendov 80. rokov. V móde dominovali počas celého desaťročia a pravidelne ich môžeme vidieť vo výkladoch obchodov aj na módnych prehliadkach. Bodky sa výborne spájajú s ďalšími detailmi špecifickými pre dané obdobie, ako je napríklad nižší pás či štvorcový výstrih.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December