Škola štýlu: Minimalizmus v obliekaní

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 1982

Minimalistickému štýlu vďačíme za niektoré z najznámejších trendov posledného polstoročia. Napriek tomu, že je taký obľúbený, nie je vždy ľahké minimalistickú módu vysvetliť. Niektorí ľudia ju považujú za synonymum pre jednoduchosť alebo praktickosť. Iní si predstavia minimalistické oblečenie ako formálne, beztvaré a fádne. Držíte sa hesla „v jednoduchosti je krása” aj vy? Ak áno, minimalizmus môže byť ideálny módny štýl aj pre vás.

Čo je to minimalistická estetika?

Minimalistická móda má nepochybne veľa spoločného s jednoduchosťou. Z estetického hľadiska je tento štýl o výbere materiálov, farieb, dizajnu a konštrukcie oblečenie s cieľom vytvoriť harmóniu a rovnováhu bez obetovania funkčnosti. Inými slovami, minimalistická móda používa jednoduché, nezdobené a často monochromatické odevy na ľahké vytvorenie krásneho vzhľadu.

Minimalistický prístup k móde

Keď príde na rad výber nového oblečenia, minimalistický prístup k móde vyzdvihuje jasný úmysel a praktickosť. V zásade máte minimalistický prístup, ak uprednostňujete kvalitu a funkčnosť pred kvantitou. Oblečenie by malo byť ľahko kombinovateľné a dostatočne často nosené. Táto filozofia je dôležitá na ceste k minimalistickému štýlu. 

Košeľové čierne šaty

Bavlnené košeľové šaty

Ako na minimalistický štýl obliekania?

Veľká časť minimalistického štýlu sa spolieha na výber základných odevov, ktoré môžu byť kombinované tak, aby boli súčasťou rôznych outfitov. Oblečenie by malo byť prispôsobivé a univerzálne, vyhnite sa preto prezdobným alebo dramatickým kúskom. Namiesto toho siahnite po jednoduchom, no zato pôsobivom oblečení z kvalitného materiálu. 

Kombinácia tvarov

Existujú tri základné tvary oblečenia, na ktoré by ste mali myslieť, aby ste vytvorili minimalistický vzhľad. Obľúbené je „boxy” alebo mierne oversized oblečenie (napríklad na topoch a mikinách). Rovnako žiadaný je aj tvar písmena A (sukne a šaty). Nakoniec rovné siluety (džínsy a nohavice). Kombináciou týchto tvarov oblečenia môžete rýchlo a ľahko vytvoriť nespočetné množstvo outfitov.

Béžové nohavice dámske

Elegantné béžové nohavice

O farbách

Častá predstava o minimalizme spočíva v tom, že pre jeho dosiahnutie musíte obetovať nosenie všetkých farieb. Nie je to tak celkom pravda. Minimalizmus často vedie k použitiu obmedzenej palety farieb, ale neexistuje dôvod, prečo by tieto farby mali byť fádne alebo vážne. Čierna, sivá a biela sú bezpochyby dôležité pre minimalistickú módu, pretože sú veľmi univerzálne. Neznamená to však, že ich nemôžete kombinovať so svojimi obľúbenými farbami, či už s pastelovými alebo žiarivými.

Minimalistický módny štýl nie je len o konkrétnych farbách alebo kusoch oblečenia. Namiesto toho ide o všestranný postoj k móde a odevu všeobecne. Ak vyzdvihnete základné aspekty oblečenia bez toho, aby ste si robili starosti s nepodstatnými detailmi, budete sa vedieť obliecť prakticky a štýlovo aj bez dlhého postávania pred skriňou.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December