Toto sú najkvalitnejšie materiály pre svetre

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 1131

Pri nákupe nových kúskov oblečenia rozhoduje nielen farba a strih, ale aj informácie na visačke. Svetre vyrobené z kvalitného materiálu vás udržia v teple, neškriabu a sú príjemné na dotyk. Poznáte vlastnosti materiálov, z ktorých sa svetre vyrábajú? Pozrime sa na tie najpoužívanejšie z nich.

Ovčia vlna

Prírodné vlákno získané pradením zo srsti oviec. Ovce poskytne ročne 5 - 15 kg rúna, ktoré sa strihá dvakrát do roka. Vlna sa takmer nekrčí, ale nie je príliš pevná. Funguje ako dobrý izolant - rovnako pred zimou, ako aj pred teplom. Veľmi jemná ovčia vlna sa nazýva Merino vlna, ktorá pochádza z prvého strihu jahniat. Niekedy ju môžeme nájsť pod názvom „panenská vlna".

Bavlna

Vlákna bavlny sa získavajú z kríka bavlníka. Tento prírodný materiál si vďaka svojim vlastnostiam uchováva významné postavenie v textilnej výrobe. Bavlna sa vyznačuje príjemným omakom, pevnosťou, dobre saje vlhkosť. Bavlnené textílie je možné prať aj žehliť pri vysokých teplotách. Nevýhodou bavlny je krčivosť. Svetre z bavlneného úpletu majú skvelé termoregulačné vlastnosti a dlhú trvácnosť.

Bavlna je pevná, odolná a príjemná na dotyk.

Kašmír

Jeden z najdrahších materiálov používaných na výrobu svetrov nepochádza od oviec. Jemný kašmír sa vyrába z mäkkej podsady kašmírových kôz. Je to luxusný materiál je obzvlášť mäkký, ľahký a teplý, avšak starostlivosť oň býva o čosi náročnejšia. Svetre s prímesou kašmíru sú cenovo dostupnejšie a odolnejšie.

Ľan

Toto textilné vlákno sa získava zo stoniek ľanu siateho. Ľanové priadze sú pevnejšie ako bavlna, pričom za mokra sa ich pevnosť ešte zvyšuje. Svetre s pridaním ľanu sú vhodné do skutočne studeného prostredia - výborne izolujú teplotu a odvádzajú vlhkosť. Nevýhodou môže byť vyššia krčivosť a na omak tvrdšia priadza.

Akryl

Akryl označuje niekoľko druhov umelých vlákien. Ich vlastnosti sú podobné vlne. Ide o veľmi ľahký materiál, ktorý je zároveň príjemný na dotyk a ľahko sa udržiava v dobrom stave. Odoláva aj veľkému množstvu praní. Jeho obrovskou výhodou je skvelá schopnosť udržiavať farbu a taktiež to, že je na rozdiel od vlny hypoalergénny. Jeho nevýhodou je dopad na životné prostredie a nízka pevnosť, kvôli ktorej sa pri neopatrnom zaobchádzaní pomerne ľahko roztrhne alebo poškodí.

Dámske svetre sú základom jesenného a zimného šatníka.

Polyester

Názov polyester je súhrnné označenie pre pomerne veľké množstvo rôznych syntetických polymérových vlákien. Najčastejšie sa jedná o polyetyléntereftalát, označovaný ako PET. Je odolný, pružný a má stálu farebnosť. Je recyklovateľný. Nevýhodou polyesteru je horšia vzdušnosť, materiál nie je rovnako príjemný na dotyk ako prírodné materiály.

Zmesové tkaniny

Klasické zmesové tkaniny sú vyrobené zo zmesi bavlny a syntetického vlákna. Ich cieľom je zníženie ceny za prírodné tkaniny a zvýšenie dostupnosti „luxusných” materiálov. Väčšina svetrov je vyrobená práve zo zmesovej tkaniny, čím dosahuje požadované vlastnosti. Podiel jednotlivých materiálov je udávaný v percentách.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December