Legíny - ako ich nosiť a ako nie

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 3628

Legíny patria medzi kontroverznejsie kúsky oblečenia. Niektorí ich milujú, iní nenávidia. Nech patríte do ktorejkoľvek skupiny, určite viete, aké univerzálne legíny sú a na koľko spôsobov sa dajú nosiť. Niektoré ženy ich dokonca považujú za najvšestrannejší kúsok oblečenia. Prečo? Pozrime sa na to.

Od indiánov až po retro

História legín siaha hlboko do minulosti. Prvé zmienky pochádzajú už z obdobia stredoveku, v období renesancie tvorili bežnú súčasť mužského odevu a ženy ich používali ako spodnú vrstvu pod sukne. Vedeli ste, že ich nosili aj indiáni? Legínami nazývali kožené nohavice, ktoré nie sú zošité, ale priviazané k opasku. 

Moderný svet objavil legíny v šesťdesiatych rokoch a potom v osemdesiatych rokoch. Možno si aj vy pamätáte retro videoklipy, v ktorých mali ženy oblečené legíny v neónových a lesklých farbách či zvieracích vzoroch. Do módy sa znova dostali v roku 2010 a sú obľúbené dodnes. 

Legíny na šport

Najmenej kontroverzné použitie legín je nepochybne na šport. Ponuka sekcie športové legíny je mimoriadne bohatá a nájdete ich v každom obchode s oblečením, ktorý navštívite. Môžete ich nosiť do posilňovne, na jógu, beh alebo len tak na cvičenie doma.

Skombinujte ich so športovým tričkom, tielkom alebo oversize mikinou. K výslednému outfitu dolaďte tenisky a ste pripravené. Ponuka je naozaj pestrá, vybrať si môžete z legín s nápismi, sieťkovanými aplikácie na bokoch, jednofarebnými či s gumičkou na páse. Výber je len na vás.

Športové legíny Fasardi

Legíny sú obľúbeným kúskom v športových outfitoch.

Legíny na bežné nosenie

Dostávame sa do problematickej oblasti nosenia legín. Pre mnoho žien legíny nahrádzajú nohavice a mnoho žien by si ich, na druhej strane, nikdy nevzalo inak, ako pod šaty či overzise kúsky. Aký je teda vhodný spôsob?

Takto určite áno

S pokojným srdcom a svedomím môžete legíny kombinovať s tričkom, tunikou, kardiganom alebo akýmkoľvek topom dlhšieho strihu. V móde je obľúbené pravidlo, pokiaľ si na spodnú časť tela oblečiete niečo obtiahnuté, na vrch by ste si mali dať niečo voľnejšie. Alebo naopak. To platí aj pri legínach.

Ak si veľmi chcete dať legíny s tričkom kratšieho strihu, buďte opatrná. Môže sa vám síce zdať, že to vyzerá sexi, ale vo väčšine prípadov to tak nie je. K takýmto tričkám radšej zvoľte legíny, ktoré vyzerajú ako nohavice - kožené alebo tzv. jeggins (riflové legíny).

Čierne roztrhané legíny Fasardi

Pre nosení legín s krátkymi topmi buďte opatrná, zvoľte také, ktoré vyzerajú ako nohavice.

Legíny sú super aj ako náhrada klasických pančúch. Ak zvolíte legíny čiernej farby, v chladnejšom počasí výborne nahradia klasické čierne pančuchy, ale vy sa budete cítiť oveľa pohodlnejšie. Navyše ľahko nájdete aj legíny, ktoré sú zateplené, takže vám nebude ani zima.

V zime môžete legíny kombinovať aj s dlhšími hrejivými svetríkmi. Pridajte knim pár vyšších čižiem a žiadne mrazy vás neprekvapia. Ak ste vyššia, môžete si dovoliť aj nižšiu obuv, pretože vám nebude tak veľmi opticky skracovať nohy.

Ak nemáte v práci prísny dresscode, je možné legíny zladiť aj so sakom. Predstavte si to: tmavé legíny, biela dlhšia a voľná blúzka či košeľa a tmavšie sako s vyhrnutými rukávmi. Pekné, však?

Takto naozaj nie

My hovoríme zlatá stredná cesta a sebakritika. Legíny naozaj nie sú nohavice, a preto nie je vhodné nosiť ich týmto spôsobom. Dať si legíny, tielko či crop top, nie je vhodné ak chcete byť aspoň trochu elegantná a nechystáte sa práve do fitka.

Takisto nie je vhodné dať si legíny do práce v kancelárii, kde sa vyžaduje určitý dresscode a zladiť ich so sakom a zapravenou košeľou. Taktiež vám neodporúčame nosiť legíny so šatami, ktoré sú voľného strihu či dlhšie ako pod kolená.

Pozor si dajte aj na správnu veľkosť. Niektoré ženy si legíny pri nákupevôbec neskúšajú. To je chyba. Legíny sú totiž veľmi chúlostivý kúsok oblečenia. Ak si vyberiete len o niečo menšie číslo, môže sa ľahko stať, že vám bude presvitať spodné prádlo. Ak si kúpite veľké, nazbierajú sa vám pri ohyboch kolien a bude to vyzerať neupravene.

Legíny môžete nosiť s akoukoľvek obuvou. Ak ste nižšia, si dajte si pozor, aby vás nízke topánky ako balerínky či tenisky, ešte viac opticky neskracovali. Čižmy sú overenou klasikou. Báť sa nemusíte ani topánok na vysokých opätkoch, ale skôr ako klasické lodičky skúste členkové, remienkové či sandálové typy.

Legíny s teniskami

Legíny môžete nosiť aj s teniskami.

Veríme, že ak ste mali nejakú dilemu o tom, ako a kedy je vhodné legíny nosiť, pomohli sme vám ju vyriešiť. Na našom e-shope Fasardi nájdete širokú ponuku rôznych druhov legín, od športových po elegantné. Vyberte si podľa vášho vkusu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December