Otestujte sa: Aké farby pristanú tónu vašej pleti?

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 3971

Počuli ste už ľudí hovoriť o tom, aká „studená” je farba ich pleti alebo ako sa im broskyňová vôbec nehodí? Ak nosíme farby, ktoré neladia s tónom našej pleti, naša pokožka môže vyzerať unavene či nezdravo. Naopak farby, ktoré sa k našej pleti hodia, vyzdvihnú prirodzenú žiarivosť tváre, budeme vďaka nim vyzerať sviežo a zdravo. Dnes vám pomôžeme zistiť, ktoré farby pristanú vášmu odtieňu pleti a ktorým by ste sa mali vyhýbať.

Na úvod je dôležité podotknúť, že ak máte radi farbu, ktorá pre vás nie je vhodná, neznamená to, že ju musíte prestať nosiť úplne. Možno si zamilujete spôsob, ako vyzerá na opasku či topánkach namiesto toho, aby ste sa do nej zahalili od hlavy po päty. Za porušenie pravidiel farebnej teórie sa predsa netrestá. Sami uvidíte, v akom oblečení sa budete cítiť najlepšie.

Aký je váš skutočný odtieň pleti?

Aby ste spoznali svoj skutočný odtieň pleti, nemôžete sledovať iba povrchovú farbu pokožky. Tá sa mení s opálením i množstvom hydratácie, niektoré dni môže byť začervenaná, iné dni pôsobí belavo a vysušene. Farba vašej pokožky je určená podtónmi, ktoré presvitajú cez vrchnú vrstvu kože a tvoria váš unikátny odtieň pleti. Ak neberiete do úvahy „hlboké” farebné odtiene pokožky, pravdepodobne je pre vás náročné vybrať si správny odtieň make-upu alebo lichotivý rúž. 

Pripravte svoju pokožku na test

Najskôr sa uistite, že vaša pokožka je čistá a bez kozmetických prípravkov, ktoré by mohli ovplyvniť jej farbu. Ak ste tvár práve umyli, počkajte asi 15-30 minút, až kým nezmizne možné začervenanie. Na preskúmanie odtieňa pokožky využite denné svetlo, pretože umelé osvetlenie môže zmeniť vzhľad farieb.

Pred testom farebného odtieňa pleť vyčistite a nechajte zmiznúť začervenanie.

Test farebného tónu pleti

Na najjednoduchší test vám postačí kúsok bieleho papiera. Podržte papier vedľa tváre a zistite, ako vyzerá vaša pokožka v porovnaní s papierom. Berte do úvahy pokožku v spodnej časti líc alebo na čele. Všimli ste si nádych žltej alebo bledohnedej farby? Pravdepodobne budete mať teplý odtieň pokožky. Ak vaša pokožka vyzerá skôr ružovo alebo modro, máte chladný odtieň pokožky. Ak vaša pokožka vyzerá šedo alebo popoľavo, pravdepodobne máte neutrálny tón pleti. Ak máte prirodzene tmavšiu pokožku, možno si všimnete teplé červené či oranžové odtiene, alebo neutrálne hnedé farby. 

Otočte ruku dlaňou nahor a pozrite na žilky na zápästí. Ak sú vaše žily modré alebo fialové, máte chladnú pokožku. Ak sa objavia zelené, máte teplý tón pokožky. Ak je ťažké určiť jednu z týchto možností, máte s najväčšou pravdepodobnosťou neutrálnu pokožku. Ukazovateľom tónu vašej pleti môže byť aj reakcia na slnko - ak sa ľahko a výrazne opálite, máte zrejme teplý tón pleti. Ak miesto toho iba „zhoríte” a vaša pokožka sčervenie, ide o chladný tón pleti. Ľudia s neutrálnym tónom, sa môžu z hľadiska opálenia zaradiť do jednej z týchto skupín, ale neutrálne farby nebudú mať zjavný tón olivovej, žltej alebo červenej pokožky po opálení.

Farby vhodné pre teplé odtiene pleti

Ak máte teplý odtieň pleti, patríte do rovnakej skupiny ako Claire Danes, Jessica Alba, Kim Kardashian a Beyoncé. Najlepšie farby pre vás sú hlboké a výrazné farby. Vyskúšajte červenú, broskyňovú, koralovú, oranžovú, jantárovú, zlatú a žltú. Rovnako dobre budete vyzerať, ak si oblečiete „teplejšie“ verzie chladných farieb, napríklad olivová, smaragdová, fuksiová a fialovočervená. Neutrálne oblečenie vo farbe pripomínajúcej kapučíno alebo smotanu budú takisto ladiť s vašou pleťou. Vyvarujte sa chladných farieb, ako napríklad baby blue, fialová alebo svetlá tyrkysová.  

Teplé červené dotiene pristanú tmavovláskam s teplým odtieňom pokožky.

Červená tunika s netopierím strihom

Farby vhodné pre studené odtiene pleti

Ak máte chladnú pokožku, zaradíte sa medzi celebrity ako Cate Blanchett, Nicole Kidman, Mindy Kaling a Lupita Nyong'o. Vaše najlepšie farby sú na chladnom konci spektra, sú inšpirované hĺbkou oceánu a zimnou prírodou. Jasné modré, smaragdové a hlboké purpurové farby budú vyzerať skvele spolu s odtieňmi levandule, belasej alebo ružovej. Na teplej strane sa môžete obrátiť na rubínovú, svetlejšiu červenú alebo bledožltú. Rovnako môžete zažiariť v studenej šedej, bielej a námorníckej modrej. Pokúste sa vyhnúť oranžovej, červenej a žiarivo žltej farbe.

Studené farby pristanú dámam s chladným tónom pleti a zvýraznia modré oči.

Modrý dámsky sveter s dlhým rukávom

Farby vhodné pre neutrálne odtiene pleti

Neutrálny odtieň pokožky vás zaradí do klubu hviezd akými je Julianne Moore, Angelina Jolie, Julia Roberts a Kerry Washington. Vďaka neutrálnym tónom môžete nosiť čokoľvek, zvyčajne je však lepšie držať sa mäkších alebo tlmených odtieňov farieb namiesto tých jasnejších. Vyberte si bledú ružovú, zelenú, žltú alebo lagúnovú modrú. V prípade neutrálnych farieb zvoľte bielu farbu, kávovo hnedú, šedú alebo čiernu. Príliš sýte farby, ako je elektrická modrá a purpurová, môžu premôcť váš neutrálny tón pleti. Je tu jedna veľká výnimka: nikdy sa nemusíte báť obliecť si jasnú, pravú červenú - budete v nej vyzerať úžasne.

Neutrálne tóny pleti vyzerajú skvelo v celom farebnom spektre.

Béžovožlté šaty s golierom

Existuje hŕstka farieb, ktoré budú vyzerať skvele na akomkoľvek odtieni pleti, pretože poskytujú dokonalú rovnováhu medzi teplom a chladom, ktorá sa nebude biť s farbou pokožky. Čistá biela sa skvele hodí každej dáme. Ak na vás biely odev nevyzerá úplne správne, pozrite sa naň v prirodzenom svetle a uistite sa, že v skutočnosti nemá chladné alebo teplé tóny. Svetloružová rozjasní akýkoľvek odtieň pokožky a dodá prirodzenú žiaru vašej tvári.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December