Ako zosvetliť biele oblečenie a zbaviť ho škvŕn

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 1339

Ak obyčajné pranie na odolné škvrny nestačí, je načase vytiahnuť silnejšie zbrane. Stopy po deodorante, make-upe, nehoda s červeným vínom alebo zašednutie staršieho oblečenia spôsobí, že obľúbený kúsok skončí ako handra na dlážku skôr, než by sme chceli. Našťastie existuje množstvo trikov, vďaka ktorým bude vaše biele oblečenie naozaj biele. Toto sú tie najúčinnejšie z nich.

Ako predchádzať škvrnám a zažltnutiu oblečenia?

Najlepším spôsobom, ako udržať oblečenie biele a žiarivé, je správna prevencia a ochrana pred fľakmi. Svoju obľúbenú blúzku alebo šaty perte iba s iným bielym oblečením a používajte vhodné pracie prostriedky. Antiperspiranty a dezodoranty s obsahom solí hliníka nechávajú na oblečení žlté škvrny, používajte preto prípravky, ktoré tieto látky neobsahujú. Ak máte možnosť sušiť biele oblečenie na priamom slnku, určite ju využite. Slnečné lúče oživia belosť látky.

Najjednoduchšie je bielenie bavlneného oblečenia.

Ocot ako prvá pomoc v domácnosti

Kyselina octová má množstvo úžasných vlastností, ktoré môžete v starostlivosti o oblečenie využiť. Okrem bieliaceho účinku aj dezinfikuje, odstraňuje zápach a zmäkčuje vodu. Tento šikovný domáci pomocník je výborný na odstraňovanie škvŕn z oblečenia a navracanie žiarivo bielej farby vašim obľúbeným kúskom. Zmiešajte 250 ml octu s 2 litrami teplej vody a do tohto roztoku ponorte biele oblečenie na 8 hodín. Na záver oblečenie operte v práčke.

Kyselina boritá na odolné škvrny

Kyselinu boritú v prášku nájdete v lekárni alebo záhradkárskych potrebách. Používa sa na ošetrenie dreva, nájdeme ju aj v ohňostrojoch a dokonca odpudzuje hmyz. Rovnako ako ocot, aj kyselina boritá má antibakteriálne účinky, ničí plesne a dezinfikuje. Jej hlavnou výhodou je, že preniká hlboko do tkaniny. Biele oblečenie tak zbaví aj veľmi starých škvŕn. 50 g práškovej kyseliny boritej zmiešajte v 3 litroch vody a biele oblečenie v nej necháme 3 hodiny odležať. Po bielení operieme ako zvyčajne.

Bielenie kôrou z citrusových plodov

Citróny, pomaranče, mandarínky alebo grapefruity sú nielen chutné, ale aj účinné v boji proti škvrnám na bielom oblečení. Bieliaci účinok je navyše sprevádzaný krásnou vôňou. Kôru z citrusov (aspoň 5 kusov) privedieme do varu v 2 litroch vody. Vodu necháme vychladnúť a vložíme do nej oblečenie, ktorému chceme vrátiť pôvodnú bielu farbu. Necháme ho v tekutine na 1 až 2 hodiny a vyžmýkame. Vlhké oblečenie zavesíme na slnko. Práve slnečné lúče v kombinácií s kyselinou citrónovou vytvoria bieliaci efekt.

Peroxid vodíka

Najúčinnejšia bieliaca látka je používaná snáď vo všetkých odvetviach - pozná ju vaša kaderníčka aj zubár. Peroxid výrazne bieli a dezinfikuje. Pozor treba dať na koncentráciu, pretože príliš silný roztok peroxidu vodíka poškodí vaše oblečenie. 3 % peroxid vodíka môžete zriediť s vodou, 1 čajovú lyžičku na 3 litre teplej vody. Nezabudnite na ochranné rukavice. Oblečenie nechajte pod vodou 15 až 20 minút. Aby ste bieliaci proces zastavili, preperte oblečenie v čistej vode. Pred nosením operte v práčke.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December