Vyberte si správne plesové šaty

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 2404

Plesová sezóna sa blíži a vy stojíte znova pred náročnou voľbou - aké plesové šaty zvoliť tento rok? Nebojte sa, sme tu pre vás! Pripravili sme časom overené a etiketou schválené tipy, ktoré vám s výberom zaručene pomôžu.

Etiketa na prvom mieste

Na pozvánkach či vstupenkách na ples býva často uvedená formálna úroveň plesu. Pripomínajú vám názvy white tie, formal, či smart casual španielsku dedinu? Tu je ich stručné a jednoduché vysvetlenie.

White tie - predstavuje najvyššiu formálnu úroveň. Pre pánov sa v tomto prípade odporúčajú fraky a dámy večernú toaletu. To znamená najlepšie šperky, zahalené ramená a rukavice.
Black tie - nižší stupeň formálnosti, pri ktorom pre pánov postačuje oblek a dámy si môžu dovoliť farebnejšie dlhé šaty, pohrať sa s účesom či doplnkami.
Formal dress - v tomto prípade si dámy môžu obliecť aj kratšie šaty alebo vhodný kostým.
Casual/Informal/Smart casual - ak ste našli na pozvánke jeden z týchto nápisov, môžete si obliecť neformálne elegantné oblečenie. Používa sa aj v prípade tematických plesov, napr. country bál.

Vyberte si vhodnú farbu

Určite ste už dávno zistili, ktoré farby vám pristanú a ktoré nie. Svojej obľúbenej farebnej palety sa pokojne držte aj pri výbere plesových šiat. Ak chcete experimentovať, pokojne do toho. Nič nepokazíte ak sa budete držať pravidla, že dámam so svetlými vlasmi pristanú tmavšie farby šiat ako čierna, tmavomodrá či tmavozelená. Tmavovlasé dámy zas vyniknú v šatách svetlých farieb.

Fialové šaty Fasardi

Tmavšie farby šiat najlepšie vyniknú na dámach so svetlými vlasmi.

Zamerajte sa na strihy

Pre každý typ postavy je vhodný iný typ šiat. Pri výbere šiat na ples cez internet si zmerajte miery a porovnajte ich s tabuľkou rozmerov, ktorú by mal mať každý e-shop. Ak vám plesové šaty, ktoré ste objednali sadli, ale majú drobné nedokonalosti, sú vám napríklad pridlhé, skúsená krajčírka si s nimi ľahko poradí.

Pri výbere šiat berte do úvahy tvary vašej postavy. Ak máte širšie boky, určite vám nesadnú šaty, ktoré sú na bokoch nazberané. Vhodnými šatami viete zakryť aj väčšie bruško či stehná. Ak máte menšie prsia, poobzerajte sa po šatách, ktoré majú vo vrchnej časti riasenie. Ak sa vám nepáčia vaše nohy, nevyberajte si šaty, ktoré sú vpredu krátke alebo majú rozparok.

Červené plesové šaty Fasardi

Šaty si vždy vyberajte podľa typu vašej postavy. 

Pre lepšiu orientáciu sa pozrite na typológiu postáv. Zistíte presne, akú postavu máte a aké šaty sa vám budú najviac hodiť.

Postava tvaru hrušky - charakterizujú ju užšie plecia a širšie boky a stehná. Vhodné šaty pre vás, ak máte tento typ postavy, sú prestrihnuté v páse. Mali by mať jednoduchú vrchnú časť, prípadne korzet, a sukňu v tvare písmena A.
Postava tvaru jablka - typické sú širšie ramená a pás, väčšie boky a bruško a štíhle nohy. Ideálne pre tento typ postavy sú šaty, ktoré majú zvýšený pás, empírový strih a výstrih do tvaru písmena V.
Postava tvaru presýpacích hodín - charakteristický je úzky pás a približne rovnako široké plecia boky. Ak máte tento typ postavy, môžete si vybrať akékoľvek šaty, ale najviac zažiarite v púzdrovom strihu so zúženým pásom.
Rovný tvar postavy - má zvyčajne rovnaké rozmery hrudníka, bokov, nevýrazný pás a menší zadok. Ideálne sú šaty, ktoré zvýraznia pás rôznymi ozdobami, prestrihmi či riasením.

Pozor na látku

Plesové šaty musia mať lepší, honosnejší a luxusnejší materiál ako šaty na bežné nosenie. Práve to z nich robí slávnostné šaty. Odporúčame vám sústrediť sa na materiály ako zamat, satén alebo čipka.

Smaragdové plesové šaty

Na plesy sa najviac hodia materiály ako zamat či satén.

Nebojte sa pompéznosti

Okrem dresscodu platí tiež, že čím slávnostnejší ples, tým pompéznejšie šaty. Nebojte sa byť hravé, a kým nájdete vaše vysnívané šaty, veľa ich vyskúšajte alebo pátrajte na internete. Na ples nechodíte každý týždeň, takže si doprajte čas.

Skvelou voľbou na menej formálne plesy sú koktejlové alebo puzdrové šaty. Veľmi sviežo a mlado budete pôsobiť v šatách, ktoré majú tenké ramienke alebo sú vyšité jemnými filtrami. A keď jemnými, tak naozaj jemnými. Nechcete predsa vyzerať ako papagáj.

Šaty s jemnými flitrami Fasardi

S jemne filtrovanými šatami na plese zažiarite.

Keď chcete pôsobiť rafinovane, poobzerajte sa po šatách s odhaleným chrbtom. Nepôsobí to nevhodne vyzývavo, ale nepochybne zaujme vaše okolie. Ak ste vysoká a máte chudú postavu, budú pre vás vhodné šaty s rovnými strihmi. Keď chcete niečo komplikovanejšie, skúste šaty s nariasenými sukňami či zvýrazneným pásom.

Vhodné topánky, účes a líčenie

Na plesy sú jednoznačne najvhodnejšie topánky, ktoré majú vysoké opätky. Už neplatí pravidlo, že vhodné sú len lodičky s uzavretou špičkou, a tak si pokojne vyberte aj elegantné vysoké sandále. V žiadnom prípade si však do nich nedávajte pančušky.

Ak si na účes aj líčenie sama netrúfate, zverte sa do rúk profesionálom. Vďaka ich práci sa nebudete musieť strachovať ako vyzeráte, pretože používajú produkty, ktoré vydržia celú noc. Vášmu kaderníkovi a make-up artistovi ukážte fotku vašich šiat, aby ste spolu mohli vybrať vhodný druh účesu a slávnostného líčenia. Pridajte malú listovú kabelku a ste pripravená vyraziť.

Najdôležitejšie nakoniec. Po tom, ako ste sa toľko natrápili s výberom vhodných šiat, účesu a líčenia, sa na plese nezabudnite zabaviť. Hoďte za hlavu všetky starosti a užite si večer. Zasmejte sa s priateľmi a pretancujte celú noc. Prajeme vám príjemnú zábavu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December