5 tipov, ako si upratať a vytriediť šatník

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 2013

Upratovanie, triedenie a organizácia šatníka je sezónnou povinnosťou každej milovníčky módy. Ak bude vaša skriňa príliš preplnená a neprehľadná, ľahko zabudnete, čo v nej vlastne je. Nakombinovať ten správny outfit tak bude oveľa náročnejšie. Prechod medzi ročnými obdobiami je ideálnym časom na to, aby ste zo svojho šatníka vyradili všetko nepotrebné a našli ideálne miesto pre tie kúsky, ktoré nosíte najradšej. Veríme, že našich 5 tipov vám pretriedenie šatníka uľahčí.

Ako prvé vytiahnite všetky veci, ktoré sa o vašom šatníku nachádzajú. Urobte si tri kôpky oblečenia: to, ktoré si určite chcete nechať, to, ktorého sa chcete určite zbaviť a nakoniec to, o ktorom ste sa ešte nerozhodli. Kôpku s oblečením, o ktorom ešte nie ste 100 % rozhodnutá si nechajte v košíku, napríklad vedľa skrine či šatníka. Nemusíte sa rozhodnúť hneď, po určitom čase sama uvidíte, či po niektorých kúskoch budete siahať alebo nie. Ak ste oblečenie nemali na sebe viac ako rok, je veľmi  pravdepodobné, že ho už nosiť nebudete, a mali by ste zvážiť, či nenastal ten pravý čas, aby urobil radosť niekomu inému. Vy si tak urobíte priestor na niečo nové, čo budete nosiť s radosťou. 

Rozhodujte sa podľa niekoľkých pravidiel

  • Prináša vám pohľad na dané oblečenie radosť?
  • Viete si predstaviť outfit, do ktorého by ste tento kúsok zakomponovali?
  • Koľkokrát ste mali daný kúsok za posledný rok na sebe?
  • Cítite sa v tomto oblečení pohodlne?

Začnite poškodeným oblečením

Ako prvé vyberte zo svojho „úkrytu“ všetko oblečenie, ktoré potrebuje drobné opravy alebo profesionálne čistenie. Hodnotné kúsky vo svojom šatníku nemusíte vyhadzovať iba kvôli chýbajúcemu gombíku, fľakom od kávy či pokazenému zipsu. Ak ste čistenie alebo opravu odkladali dlhší čas, zamyslite sa nad tým, či oblečenie naozaj chcete nosiť, alebo bude lepšie, ak ho zo šatníka vyradíte.

Ak poškodené oblečenie nemôžete alebo nechcete opraviť, vyraďte ho zo šatníka čo najskôr.

Roztrieďte sezónne oblečenie

Tiež sa už nemôžete dočkať nákupov letného oblečenia? Skôr než vyrazíte do obchodov, roztrieďte to letné oblečenie, ktoré už doma máte. Zistíte tak, na ktoré kúsky ste pozabudli a ktoré vo vašom šatníku skutočne chýbajú. Rovnako dôležitá je revízia zimného oblečenia, ktoré vás doposiaľ každodenne zohrievalo. Ak už teraz viete, že niektoré zo zimných kúskov o rok nosiť nebudete, rovno ich zo šatníka vyraďte.

Pozrite sa na oblečenie s visačkami

Každý si niekedy kúpi niečo, čo si neoblečie ani raz. Čo však v prípade, že visačky zdobia takmer polovicu vášho oblečenia? Pozrite sa na to, aké druhy oblečenia kupujete, no nenosíte. Zaujmú vás v obchodoch farby a potlače, no doma siahate po neutrálnych kúskoch? Nakupujete bez toho, aby ste si oblečenie vyskúšali, a nemáte čas na reklamáciu nesprávnej veľkosti? Nech je dôvod akýkoľvek, preberte nikdy nenosené oblečenie. Získate tak lepší prehľad o tom, čo vo vašom štýle obliekania naozaj prevláda. Nenosené oblečenie môžete predať alebo darovať, určite ho nevyhadzujte.

Oblečenie, ktoré chcete zo šatníka vyradiť, môžete predať alebo darovať.

Prehľadne svoj šatník zorganizujte

Triedenie oblečenia podľa farby, dĺžky rukávov alebo príležitosti, na ktoré je určené, uľahčí ranné obliekanie. Pretriediť a udržať každý kúsok na svojom mieste počas celej sezóny bude jednoduchšie, ak využijete boxy, zásuvky, vešiaky a iné praktické úložné priestory, udržiavanie poriadku vám nebude robiť problém.

Pripravte miesto pre nové kúsky

S príchodom nového ročného obdobia uvidíme aj množstvo nových trendov a príležitostí, ako oblečením vyjadriť svoju osobnosť. Aj keď bláznivé festivaly a plážové večierky máme ďaleko pred sebou, radosť nám môžu robiť pohodlné šaty, kvetinové blúzky či ľahké košele. Zistite, druhy oblečenia vo vašom šatníku chýbajú a aj to, ktorých v ňom máte až priveľa. Nákupy budú oveľa jednoduchšie, ak budete mať vo svojom aktuálnom šatníku dobrý prehľad.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December