8 tipov, ako správne prať oblečenie

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 983

Pranie oblečenia je zdanlivo jednoduchá úloha, ktorú zvládnete v priebehu niekoľkých minút. Čo však v prípade, že výsledok ani zďaleka nesplnil vaše očakávania? Zle vyčistené, vyblednuté či rozťahané oblečenie vás už strašiť nemusí. Vďaka týmto 8 tipom zvládnete pranie na jednotku.

Trieďte nielen podľa farby, ale aj materiálu

Hlavne nové kusy oblečenia púšťajú počas prania farbu, ktorá ľahko zafarbí celý obsah v práčke. Pri triedení by ste sa ale mali zamerať aj na materiál oblečenia, ktoré sa chystáte prať. Oddeľte ťažké látky od jemných, aby sa pri rotácii práčky ľahké tkaniny zbytočne nekrčili a nepoškodili. Pozor aj na pleteniny - vlákna zo svetrov sa môžu zachytiť na zvyšku oblečenia.

Trieďte oblečenie podľa farby aj materiálov.

Práčku neprepĺňajte

Chcete ušetriť čas aj energie, no po vypraní plnej práčky zistíte, že takmer všetko oblečenie potrebuje ešte jeden prací cyklus. Čistiaci prostriedok kvôli nahusteniu látok nedosiahol ku všetkým škvrnám a vaše oblečenie zostalo mimoriadne pokrčené. V tomto prípade je práčka preplnená. Položte do nej oblečenie bez toho, aby ste ho zatlačili rukou smerom ku dnu. Vidíte stále niekoľko centimetrov voľného miesta? Ak áno, oblečenie bude mať dostatok priestoru na to, aby sa vypralo.

Zabráňte blednutiu tmavých farieb

Aby vaše obľúbené džínsy či tričká nestratili pri praní farbu, perte ich na nižšej teplote. Pred tým, než poputujú do práčky, prevráťte ich naruby. Pozor aj na sušenie na priamom slnku - oblečenie môže vyblednúť pôsobením slnečných lúčov.

Ochráňte jemné oblečenie

Pri praní spodnej bielizne, siloniek, negližé či delikátnych materiálov buďte opatrní. Ak sa nechcete trápiť s ručným praním (i keď je ideálne na čistenie luxusných textílií), vložte ich do špeciálneho vrecka na pranie

Nepoužívajte priveľa pracieho prostriedku

Jednou z najväčších chýb pri praní je používanie príliš veľkého množstva pracieho prostriedku. Priveľa prostriedku spôsobí množstvo bubliniek, ktoré zachytia nečistoty a opätovne ich prenesú na oblečenie. Pri najbližšom praní vyskúšajte použiť 2 tretiny odporúčaného množstva pracieho prostriedku.

S pracím prostriedkom to nepreháňajte, používajte ho v menšom množstve.

Zvoľte teplotu podľa typu oblečenia

Horúca voda lepšie dezinfikuje, účinnejšie rozpúšťa pracie prostriedky a bojuje s mastnotou. Môže sa preto zdať, že je vždy najlepšie, ak zvolíte čo najvyššiu teplotu vody. Má však aj svoje nevýhody - oblečenie v nej rýchlejšie vybledne a niektoré materiály sa môžu zbehnúť. Chladnejšiu vodu používajte na pranie jemného oblečenia (napríklad blúzky či košele) a oblečenia, ktoré nie je príliš znečistené.

Vynechajte aviváž

Aviváž poskytne oblečeniu vôňu a jemnosť. Nepoužívajte ju však na špeciálne materiály, napríklad športové a funkčné oblečenie, plavky, nepremokavé a softshellové oblečenie alebo utierky z mikrovlákna. Vrstva aviváže by ich mohla poškodiť.

Aby biele oblečenie zostalo biele

Ak nechcete riskovať zažltnutie alebo zašednutie bieleho oblečenia v práčke, vyhnite sa praniu týchto kúskov s oblečením inej farby alebo mimoriadne znečisteným oblečením. Škvrny od ovocia sa môžu preniesť na ďalšie oblečenie aj počas prania, farbivo z nich preto predperte ručne. Vyskúšať môžete tiež tipy, ako zosvetliť biele oblečenie a zbaviť ho fľakov

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December