Čiernu v šatníku vymeňte za tieto farby

V: Móda Na: Komentár: 0 Zobrazenie: 1037

Čierna je klasická farba nielen v móde, ale aj v dizajne. Je neutrálna, takže ju môžete kombinovať s čímkoľvek, vytvára zaujímavý kontrast so svetlejšími farbami a pôsobí mimoriadne elegantne. Čo v prípade, že chcete dosiahnuť podobný efekt, no máte radšej pestrejšiu farebnú škálu? Namiesto čiernej môžete použiť hneď niekoľko farieb. Ktorá z nich bude vaša „nová čierna”?

Význam čiernej farby v šatníku

Čierna farba je vnímaná ako sofistikovaná, klasická a luxusná, má svoju tradíciu a často sa v nej cítime bezpečne. U niekoho však vyvoláva o niečo negatívnejšie pocity chladu či smútku. Môže pôsobiť „ťažkým” dojmom a stretneme sa aj s tvrdením, že nie je dostatočne dievčenská či romantická. Takou byť ani nemá - po čiernej väčšina z nás siahne v prípade, ak chceme pôsobiť profesionálne, alebo netúžime po zbytočnej pozornosti.

Hovoríme o nej ako o farbe, no v skutočnosti ňou tak celkom nie je. Vaše obľúbené čierne nohavice či blúzka nie sú skutočne čierne. Ľahko si to všimnete po tom, čo sa oblečenie mierne vyperie, alebo keď sa pozriete na viaceré čierne kúsky tesne vedľa seba. Čierna farba je v skutočnosti veľmi tmavý, najčastejšie červený alebo zelený, pigment. Napriek tomu ju v móde mnohí považujú za nenahraditeľnú. Je to skutočne tak? Dokážeme vám, že pri mnohých príležitostiach môžete čiernu farbu vymeniť za mnohé iné odtiene.

Prečo zvážiť alternatívu k čiernej farbe

Aj keď čierna patrí medzi základné farby a často sa vyskytuje vo farebných paletách, nejde o prirodzenú farbu, čo znamená, že v prírode sa nevyskytuje často. Ak je vaša farebná paleta založená na prírodných odtieňoch, čierna nemusí byť ideálnou voľbou. To isté platí v prípade, že milujete jemné, pastelové farby. K dosiahnutiu vyváženej farebnej palety môžete zvoliť jednu zo 4 farieb:

Antracitová

Odtieň šedej pomenovaný po druhe čierneho uhlia je v móde blízkym spoločníkom čiernej farby. Na svetle vytvára jemný kontrast s inými farbami, no akonáhle vojdete do prítmia, oblečenie antracitovej farby od čierneho nerozoznáte. Výborne sa kombinuje s denimom. Prináša rovnováhu do outfitov, v ktorých dominujú žiarivé farby. Šaty alebo overaly antracitovej farby môžete nosiť na denné aj večerné udalosti

Overal antracitovej farby je vhodný na denné aj večerné príležitosti.

Burgundy

Burgundy alebo bordová je skutočne výnimočná farba. Pôsobí sofistikovane a elegantne, no nestratíte v nej ani štipku svojej ženskosti a šarmu. Nádherne rozžiari svetlé typy pokožky. Vyniknú na nej farby všetkých kovov bez toho, aby bol kontrast príliš silný a výborne doplní všetky teplé, zemité farby. Nechá vyniknúť všetko lesklé a trblietavé.

Bordovú farbu môžete kombinovať s neutrálnymi aj zemitými farbami.

Námornícka modrá „navy blue“

Tento tmavý modrý odtieň sa ako alternatíva k čiernej používa už dlho, predovšetkým v interiérovom dizajne. Inšpirujte sa týmto krokom aj vy a odľahčite ťažkopádny tmavý outfit dotykom veselšej farby. Navy modrá pristane takpovediac každému odtieňu pokožky. Môžete ju jednoducho kombinovať s bielou či sivou farbou a vyniknú na nej strieborné aj zlaté doplnky.

Šaty v navy blue obľubuje aj  Meghan Markle.

Čokoládová wenge hnedá

Wenge je naozaj krásna, bohatá hnedá farba, ktorá vďaka svojej neutrálnej teplote výborne ladí so všetkými ostatnými. Má svoje známe obmeny - tmavá hnedá, čokoládová hnedá, čierna káva… Tak či tak, farba horkej čokolády príjemne ladí s výraznou žltou, oranžovou či smaragdovou farbou. Jednoducho ju zladíte s béžovou aj smotanovou farbou. 

Vďaka hnedej farbe vynikne štruktúra látky na tričkách alebo šatách.

Každá farba má svoje výhody a nevýhody. Okrem toho, či sa vám nejaká páči alebo nie (čo je pri výbere oblečenia rovnako dôležité), čierna vytvára silný kontrast. Jemnejšie farebné kombinácie docielite práve vďaka alternatívnym farbám, ktoré s klasickou čiernou zdieľajú všetky pozitívne vlastnosti, no dokážu outfit odľahčiť.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December